Voorbeeldtrainingen 400 meter, om deze te integreren in andere sporten.

DVBSPORTS is gespecialiseerd in het uitschrijven van trainingen op maat gemaakt, ook voor 400 meter lopers. Hieronder vind je enkele voorbeelden hoe zulke 400 meter trainingen eruitzien als we ze zouden integreren in andere sporten. , uiteraard hangt alles af wat je ambities zijn, aantal trainingsuren dat je kan besteden en je huidige niveau. Dankzij het unieke concept van DVBSPORTS, kunnen loopschema’s die uitgeschreven zijn voor specifieke loopafstanden als geheel of gedeeltelijk overgenomen worden door andere sporten. Dit als voorbereiding op de eigen sport, het differentiëren, een meer algemene ontwikkeling van jonge ontwikkeling, mentale ontwikkeling, revalidatietraining…

Contacteer ons voor specifieke trainingen gemaakt op maat.

Onderstaande tabel geeft een inzicht in de energiesystemen die belangrijk zijn in de trainingsleer van de 400 meter, de tabel geeft tevens een indicatie in afstanden, snelheden, en herstelduur die gebruikt worden om het desbetreffende trainingseffect te bereiken.

Het is van cruciaal belang om tijdens de 100 meter sprint, en tijdens de sprint in het algemeen de maximale snelheid te kunnen verhogen. Om dit te bereiken is het zeer belangrijk dat de rustperiodes tijdens de diverse trainingsonderdelen gerespecteerd worden.

Zie hier omtrent ook het hoofdstuk : fysiologie van het sprinten

Voor specifieke 400 meter trainingen maken we bij DVBSPORTS een onderscheid of deze trainingen een onderdeel zijn van een groter geheel (bv. voetballers die specifieke 400 meter trainingen integreren in hun jaarplanning), of dat deze 400 meter trainingen het hoofddoel zijn. In beide gevallen hanteren we wel 2 dezelfde seizoen indelingen naar fases.

  • Fase 1 : algemene ontwikkeling kracht, snelheid, uithouding, lenigheid en mobiliteit. Specifieke basis techniektrainingen.
  • Fase 2 : specifieke uithouding en specifieke sprinttechniektrainingen
  • Fase 3 : trainen van specifieke wedstrijdomstandigheden
  • Fase 4 : specifieke wedstrijdvoorbereiding
  • Fase 5 : ervaring opdoen door het geleerde te gebruiken in echte wedstrijden
  • Fase 6 : pieken
  • Fase 7 : tapering off en herstel

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner